pondělí 7. září 2015

7 Portion Control Tips

Chci, abyste si u mých článků odpočinuli, načerpali inspiraci a něco málo se o mě dozvěděli, ale také chci, abyste si občas i něco odnesli. A to něco jsou vědomosti či alespoň zajímavé informace, které vám třeba v životě, ať už v hubnutí nebo u cvičení, nějak pomohou. Nechci vám od teď začít citovat nějaké teoretické poučky. Ba naopak se vám budu snažit podat informace tou nejsnazší, ale zároveň nejzajímavější cestou. Sama nejsem typ, co by doma měl knihovnu plnou naučných knih. Téměř všechny důležité informace, co se mi v životě vryly do paměti, mi byly podány právě takovouto formou. Aneb tak trochu: ,,Jedna paní povídala..." Dnes článek zaměřím na téma porce

Častým problémem totiž kolikrát nebývá ani volba potravin, jako jejich množství. O tom bych mohla vyprávět své a vlastně věřím, že i kterýkoli zarputilec zdravé stravy. Když jsem popíjela kávičku po boku Verunky, a opět jsme probíraly naše oblíbená témata, shodly jsme se na tom, že kdykoli jsme si povolily nějaký cheat, stejně jsme měly chuť na naše oblíbená jídla jako je ovesná kaše, řecký jogurt, kuřecí s rýží, apod. Jediný rozdíl mezi cheatem a naším běžným (redukčním) režimem byl v tom, že jsme toho chtěly hodně! A ikdyž se jedná o zdravé jídlo, stále to jsou kalorie, které ovlivňují naše hubnutí. A tak jsem pro vás sepsala pár tipů, konkrétně 7, jak si porce uhlídat, a to i bez toho, že bychom si museli každý gram vloček či rýže vážit.

// I want you to inspire and write about basic lifestyle stuffs but I also want to give you something extra. Something what you can use in your everyday lives - a knowledge. Don't worry. I'm not going to write a blog as some kind of textbook right away.  I've never been fan of books (a bookworm is it called?) at all. Everything what I've learned in my life was given as some exciting news. May someone told me, may I read it somewhere. Anyhow it was written in my mind to remember and now I want to give it to you, guys. Today I'm going to write about portions

Sometimes it's not even about what you should eat but how much. Maybe if you're one of the healthy lifestyle freaks (sorry for that term, no offense) you know that no candy can be replaced by warm chocolate banana oatmeal or no extra sugar yoghurt could ever beat the full fat greek yoghurt with honey and nuts. So anytime you really allow yourself to cheat, you crave a huge amount of everything you love. Yes, it cannot possibly fit in your macros. That's the current goal - don't want to count it, but am I able to estimate my portions right? Definitely. Your life doesn't have to be about counting grams or macros. I wrote 5 tips for you to watch over your portions without counting every single grain of rice or any extra flake for your oatmeal.

1. Zmenši velikost nádobí / Change your plate for a smaller one
Určitě nejsem jediná, kdo má kolikrát nutkání zaplnit jídlem celý talíř. Pokud je váš talíř velký jako ten na pizzu, pak je dost pravděpodobné, že do sebe nasoukáte mnohem více jídla než byste měli.

2. Zaplň půlku talíře zeleninou / Fill a half of a plate with vegetables
Říká se, že 50% nebo-li polovina talíře by měla být tvořena zeleninou, čtvrtina bílkovinou a čtvrtina sacharidy, tedy přílohou. Opět se dostáváme k tomu, že zaplníme celý talíř, ale tentokrát za cenu méně kalorií, a především doplníte do stravy potřebné mikroživiny.


3. Nauč se porce odhadovat / Learn how to estimate your portions
Zde se dostáváme k tomu, o čem jsem psala už v úvodu. Nemusíte vše svědomitě vážit. Pokud už několik měsíců každé ráno snídáte 50 g ovesných vloček, věřím, že jste schopni už tuto porci přibližně odhadnout. A pokud ne...

4. Používej místo váhy pomůcky jako konkrétní nádobí nebo i ruku / Instead of scale you could use special bowls or your hand

Pokud se bojíte odhadovat, ale přesto nechcete neustále zapínat kuchyňskou váhu, vyhraňte si k měření nějakou (plastovou) misku, nakreslete na ni fixem rysku a skvělý pomocník je na světě. Popř. Velice doporučuji TENTO set odměrek z Ikei. Pokud není po ruce miska, dobře poslouží i vaše dlaň či pěst, palec, atd. (celý návod ,,helping handsZDE).

Hrstka = cca 10 g kakaových bobů v kokosovém cukru Iswari 
5. Věnuj jídlu 100% své pozornosti, vychutnávej si ho / Pay your attention to consuming the meal, enjoy it 
Pokud patříte mezi ty, kteří musí mít u jídla nutně zaplou televizi nebo sledují youtube videa (Zameť si před svým vlastní prahem, Veroniko!), pak jistě víte, jak dokáže taková věc naprosto upoutat vaši pozornost, a vy během pár minut zbagrujete sníte celé vaše jídlo, ani nevíte jak.

6. Jídlo důkladně zapíjejte vodou / Fill your stomach with water too
Nejenže hlad je kolikrát převlečená žízeň, ale i u jídla je dobré dodržovat pitný režim. Žaludek tak snáz zaplníte a nebudete mít nutkání si přidat.

7. Vařte jen tolik, kolik sníte / Prepare just the required amount of food
A poslední rada na závěr zní, uvařte porcí jen tolik, kolik je třeba. Pokud jen pro sebe navaříte plný hrnec rizota s tím, že si libovolně můžete přidat, věřte, že jídlu neodoláte.

...

Doufám, že vám tyto tipy byly alespoň trochu nápomocné a při dalším chystání jídla si některé z nich třeba vybavíte. 
A mě by zajímalo, zda-li si vážíte suroviny nebo vše odhadujete tzv. od oka?

SHARE:

4 komentáře

  1. Super článok ! O tom triku s menšími miskami viem :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, super článek, většinu triků sama využívám :) Když mám krizi, pomáhá mi taky dát si hrstku oříšků cca 30 minut před jídlem - díky tomu má mozek čas zpracovat informaci, že něco dostal a nemám tendenci se přejídat. Suroviny si vážím vždy jen když je používám poprvé, abych měla hrubý přehled o kaloriích, pak už to hážu od oka :)
    www.starts-right-now.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Pomůcku 50% zeleniny na talíři využívám poctivě, je to hned větší blaho v hlavě, když vidím tu kopu jídla :D

    OdpovědětVymazat

© Veronika Duzi | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig