sobota 22. února 2014

Food tips IV.

Asi na začátku očekáváte zhodnocení potraviny z minulého týdne. Bohužel jsem se k ochutnání tahini ještě nedostala. Musela jsem vždy na večeři spotřebovat nějakou zeleninu (před jejím nevyhnutelným skonáním v lednici) a taková cizrna v plechovce vydrží opravdu věky, takže na hummus prozatím nepřišla řada. Ale slibuji, že během nadcházejícího týdne už se na tu dobrotu vrhnu! 


Každopádně je tady další díl a já už mám seznam sedmi věcí, o kterých bych vám chtěla do budoucna napsat. Nebudu však předbíhat a vemu to hezky postupně. Pro dnešní díl jsem vybrala...

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je součástí mnoha sladkých, zejména pečených dobrot. Na blogu takové Lucky je snad v každém sladkém receptu. Přiznám se, že jsem se doposud chovala jako největší barbar a místo vanilky používala "vanilkový" cukr nebo-li spíš vanilínový, který nemá s vanilkou nic společného! Vyrábí se totiž z uměle vytvořeného enthylvanilinu, nikoli luhováním vanilkových lůsku v alkoholu, jak je tomu u extraktu (neplést s aroma, které je přibližně desetkrát levnější a seženete ho v každém supermarketu). 


Před pár měsíci jsem začala používat alespoň lepší variantu, a to vanilkový cukr (s vanilkou Bourbon), ale když mi má nejlepší kamarádka z dovolené z ostrova Mauritius dovezla pravé vanilkové lusky, bylo vymalováno! Vyrobím si extrakt. Recept (dá-li se tomu tak říkat) jsem měla už dlouho v hlavě. Opět jak jinak než od Lucky - mimochodem, na recepty je to můj nejoblíbenější blog. Miluju její kreativitu a mnohdy nezvyklé spojení chutí. Postupy jsou jednoduché jako facka,a přesto jíte něco, co by vaše (moje určitě ne) fantazie nikdy dohromady nedala. Ale to jsem trošku odbočila. Zpět k vanilkovému extraktu. 

Buď si tedy vyrobíte vlastní (návod zde) nebo zvolíte jednodušší, ale za to nákladnější způsob - zakoupíte si ho. Podle nejrůznějších recenzí bych asi volila ten z Mark&Spencera. Obecně se jedná o něco dražší záležitost (kolem 250Kč), ale za to vám vydrží hrozně moc dlouho (samozřejmě je to individuální podle toho, jak často ho budete používat). Dávkování do receptů se ale pohybuje do max. dvou lžiček.

Zdroj: delicious-blog-lucie.blogspot.cz / Mark&Spencer

Vanilka

Vanilka je aromatické koření původem z Mexika používané zejména při príprvě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů. Jedná se o fermentovanou tobolku některých druů orchidejí rodu vanilovník.

Nejdůležitější obsahovou látkou vanilky je aromatický fenolický aldehyd vanilin, který je odpovědný za příjemnou vůni a sladkou chuť tohoto koření. Vzhledem k vysoké ceně přírodního koření je vyráběn jako náhrada také synteticky. Je však proti přírodnímu aromatu, které obsahuje mnoho desítek dalších organických látek, méně lahodný a má ostřejší chuť.

Zajímavost
Hlavním průmyslovým odběratelem vanilky jsou firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ji používají k ochucování svých hlavních produktů. Roční spotřeba těmito firmami se pohybuje kolem 40 tun. Přechod na použití syntetického vanilinu v roce 1985 při zavedení tzv. „nové koly“ („New Coke“) firmou Coca-Cola způsobil dokonce takový pád cen vanilky, že téměř došlo k hospodářskému krachu Malgašské republiky na Madagaskaru. Po nepříznivém přijetí tohoto nápoje spotřebiteli se firma vrátila ke klasické receptuře, což opět oživilo obchod s vanilkou, a v roce 2002 dokonce zavedla nový druh „Vanilla Coke“, s vyšším podílem vanilkové esence.


...

Používáte vanilkový extrakt nebo raději sáhnete (barbaři! :-D) po "vanilkovém" cukru?


SHARE:

9 komentářů

  1. Já jsem bohužel ten barbar:D Ale vanilková coca-cola je nejlepší!!!:D

    OdpovědětVymazat
  2. já jsem stále taky barbar ,ale už si říkám až budu mí po cestě MS tak si ho koupím :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, 40 tun vanilky, to je slušná zásoba. :D
    Jinak doma jsme taky barbaři, ale co se dá dělat. :D

    OdpovědětVymazat
  4. jsem barbar, používala jsem aroma od Oetkera (pekelnej hnus, ta umělá chuť zkazila skoro každej recept..) a teď se ho chystám zakoupit v Marksovi. Tam je ale ten problém, že se obvykle šprajcnu u něčeho ve slevě, nebo u single-serving balení hummusu, balení bezželatinových bonobnů.... Takže mi na extrakt nakonec nezbyde :D Tak snad jednou..
    PS: jako náhradu momentálně používám drcenou vanilku s Bourbonem z Deutschlandu :D

    OdpovědětVymazat
  5. Také se hlásím k barbarům :D Každopádně vanilku můžu ! Hrozně krásně mi voní :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já vanilkový extrakt miluju a nejraději bych ho dávala do všeho! :D ♥

    OdpovědětVymazat
  7. tak já mám vanilkový extrakt z obchodu..a já nevím, nevím..mě to vždycky všechno zkazí, takže tento bod vesele vynechávám:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevěřím, že extrakt by něco zkazil. Určitě je to esence.

      Vymazat
  8. Vyrábím si vanilkový extrakt i cukr sama. Mnohem levněji než kupované a dle mě i šizené. Peču hodně na zakázku, mám zákazníky, kteří ocení mé domácí ingredience. Extrakt vyrábím už asi 4 roky, každý rok si udělám zásobu na rok následující, jednou jsem hledala recept na extrakt, no upravila jsem si jej od základu, místo vodky dávám bílý rum a vanilku kupuji pouze madagaskarskou z jednoho eshopu, jinou nikdy, vyzkoušela jsem tahitskou atd. a pokaždé se zatvrdila, že Madagascar je prostě nejlepší.

    OdpovědětVymazat

© Veronika Duzi | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig