pátek 10. ledna 2014

My favorite "must have" food


Omlouvám se, že je teď na blogu trochu mrtvo, ale to zkouškové mě ničí a žere můj veškerý volný čas. Slibuji, že ke konci ledna vše napravím a blogu se budu aktivně věnovat.

Dnes jsem si pro vás v rychlosti připravila článek o trvanlivých potravinách, které mám vždy po ruce.  Nefotila jsem vše. To bych musela vyklidit snad celou spíž, ale zahrnula jsem zde (snad) to nejdůležitější, co mi projde rukama alespoň jednou týdně.

Především to jsou různá semínka, sušené plody a oříšky. Nejvíce je využívám do jogurtu či ranních ovesných kaší.

Vše mám uloženo v těchto kelímcích s popisky. Usnadní to rychlejší orientaci a alespoň mám vše přehledně uspořádáno.


S oříšky souvisí i ořechová máslíčka. Nejsem milovník arašídového másla, a jak tak vidím ostatní závislé blogerky, jsem za to i ráda. Zachutnalo mi však mandlové a ze všeho nejvíc (to nejnezdravější samozřejmě) z pražených lískových oříšků.

Dále jsou na fotce klasické mandle (Značku však nedoporučuji. Skvělá cena, ale kvalita je hrozná.) a kešu.


Začnu u bulguru. Je to příloha, která od jisté doby nesmí doma chybět. Opravdu jsem si ho zamilovala. Jeho "oříšková chuť" je prostě nepopsatelná. Jsem velký milovník rýže, ale ještě větší milovník bulguru!
Jako malá jsem moc na luštěniny nebyla, ale s přibývajícím věkem se mi chutě dost změnily a zrovna červená čočka se řadí mezi ty nejchutnější luštěniny, co jsem kdy ochutnala. Doporučuji v kombinaci s dušenou (na kolečka nakrájenou) mrkví nebo se špenátem.
Cizrnu jsem jednu dobu jedla tak často, že jsem se jí přejedla, ale že by mi přestala chutnat? To snad nikdy. Jen ji teď nevyužívám tak často.
A nakonec kuskus, který je chutný, ale hlavně rychlý!!! A proto po něm často sáhnu.


Nechápu, že taková dobrota jako jsou kroupy, stojí tak málo! Připravuji je stejně jako bulgur či kuskus. Téměř s jakoukoli zeleninou popřípadě i s kuřecím masem.

Na první místo mých oblíbených těstovin bych zařadila celozrnné špagety z Lidlu. Obdobný případ jako u krup. Za málo peněz, hodně muziky. Vyzkoušela už jsem i semolinové špagety od Havlíčka, ale tyhle jsou prostě nejlepší. Dokonce si už rodiče přestali kupovat klasické a luxujou mi mé zásoby.
Na druhé místo bych umístila bezvaječné těstoviny Tagliatelle (hnízda), které jsou hotové během cca 7 minut a jsou opravdu velice chutné.
Když si chci udělat těstovinový salát, zvolím Farfalle. Tyhle se vaří opravdu dlouho, ale moc mi chutnají.


  Ovesné vločky kupuji jedině z Lidlu. Nejen, že jsou levné, ale také jemné a na kaše (či pečení) prostě ty nejlepší. Mám je permanentně na kuchyňské lince v tubusu od Mixitu.
Další vločky, které jsem doposud ochutnala, jsou vločky jáhelné. Ty volím pouze, když mám čas vařit si kaši klasicky v "rendlíku", nikoli v mikrovlnné troubě.
Polentu dělám zřídka, a to ve formě placiček nebo už jsem ji také přidávala do pečení a výsledek byl vskutku dobrý.

Dále zde chybí jáhly, které jsem zapomněla vyfotit. Ty mám opravdu ráda. Nejčastěji z nich peču jáhelník.
A také nikdy doma nesmí chybět (a zrovna teď chybí :-D) instatní kaše od Nominy. Přidávám je do kaší v malé míře, pouze na dochucení. Nejsou slazené, a tak bych řekla, že jsou přímo ideální. Vyzkoušela jsem jáhelnou, která mi chutnala nejvíce, a pohankovou. Ta je výborná v kombinaci s mákem a švestkama.


No a teď o zkouškovém mi dělají společnost instatní kávy od Douwe Egberts v příchutích karamel a čokoláda. Nedokážu říct, která z nich mi chutná více. Záleží, na co mám můj mlsný jazyk právě chuť. Opravdu je doporučuji, kolikrát mi uspokojí chutě na sladké :)

...

To je prozatím vše. Možná bude mít tento příspěvek za pár týdnů pokračování, jelikož tohle je pouze zlomek toho, co doma máme. No uvidíme.

Co vy a vaše oblíbené trvanlivé potraviny, co musíte mít vždy doma?


SHARE:

20 komentářů

  1. Jeee, to je dobrá náhoda, akorát jsem nafotila fotky ke článku "Co je v mé (chudé studentské) spíži", sednu k počítači, a vidím tenhle článek :D
    Hodně věcí máme podobných, akorát tady nemám tak velké zásoby všeho možného jako doma, jen to co používám nejvíc (takže hlavně kuskus a cizrna:D). A dokonce zrovna nemám ani arašídové máslíčko, už více jak týden - nechápu, jak se to stalo! No napravím to :D
    A kroupy jsem ještě nikdy nejedla, budu je muset vyzkoušet:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D No vidíš. Tak to se mám jako čtenářka na co těšit :) Kroupy určitě vyzkoušej. Byla jsem na ně zvyklá jen jako "příměs" do uzené polévky, ale pak jsem dostala od kamarádky tip, že jsou skvělé i normálně místo kuskusu/bulguru. Navíc stojí asi 7 Kč, takže to jako studentky oceníme :-D

      Vymazat
  2. Moje zásoby jsou hodně podobné! :) Různé oříšky a z máslíček zatím jen to arašídové (ale za to několik baleni :D) kuskus, celozrnné těstoviny a bulgur, který jsem si také zamilovala a jím ho skoro pořád. A ještě fazole a tuňák v konzervě! Mňam. Vločky jsem zatím měla jen ovesné, protože je miluji a jiné zatím nechci. Zkoušela jsem ze zdravé výživy, většinou ale kupuji jemné Emco a už se chystám na ty z Lidlu a jsem moc zvědavá, jestli mi také zachutnají ;) Kávičku jsem měla dříve karamelovou, ale nedávno jsem si koupila oříšek a ten mi chutná ješte víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vločky mi také nakonec chutnají nejvíc ovesné. A zkus určitě ty z Lidlu. Kupovala jsem předražené Emco, ale tyhle jsou ještě lepší za poloviční cenu :) Příchuť oříšek u kávy chci vyzkoušet, tak děkuji za doporučení.

      Vymazat
  3. hezky udělané :) ty jemný vločky miluju:D

    OdpovědětVymazat
  4. Juuu hezký článek:) a pro mě velká inspirace jaké suroviny také zkusit a zařadit do jídelníčku:) a pokračování určitě udělej!!! Moc se an něj budu těšit:)) Už tě i odebírám:D

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mám doma vanilkovou a karamelovou kávu a více mi chutná vanilková :) Teď už skoro dva měsíce vůbec nekafuju, spíš mi jeden zelený čaj... Taky jsem dřív kupovala předražené Emco, Lidl ve městě (ani blízkém) nemáme, což mě dost štve. Kolikrát si různě na blozích přečtu co jste všechno z Lidlu ulovili a já nemám možnooost. Achjo... Já si tedy kupuju obyčejné vločky z Albertu (Penam) nebo z Penny (Navary), jsou nejlevnější, co jsem zatím našla a doma rozmixuju :).. kaše se pak udělá rychleji a je to lepší z těch jemnějších vloček mi přijde :D .. Takže můžeš zkusit taky tuhle vychytávku a uvidíš :).... Prosímtě, kde kupuješ Cottage? Já kupovala v Kaufu od Milki Line (?), který stál tak 12 kč a dneska jsem si ho chtěla jít zase koupit a cena: 17!!! a ještě u toho cedulka: diskontní cena! No fuj! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty vločky z Lidlu jsou právě jemňoučké, takže není třeba drtit/mixovat. Škoda, že ho nemáš po ruce. Cottage kupuji taky v Lidlu :-D velký za 17Kč myslím. Ale jinak jsem taky zvyklá na ten Milki line, tak to mi ani neříkej :( Kupuju ho v Albertu, tak to musím v průběhu týdne omrknout.

      Vymazat
  6. Super článek :) na bulgur, cizrnu a ty pasty se chystám :) ty vločky z Lidlu jsou moc dobré, srovnatelné s vločkama od Provity, si myslím :) a stojí 19kč

    OdpovědětVymazat
  7. Hezké zásobičky, spoustu z toho mám doma také schováno. :))
    Hlavně vločky z Lidlu v modrém papírovém obalu u mě nesmí chybět. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Krásná zásobička:-) Jinak už si musím konečně koupit ty lákavé kávičky:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Hned ta první fotka s nadepsanýma krabičkama je fakt sladká :-)
    http://www.fitjane.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Odkdu máš tu kávu ? potřebovala bych :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji mám z Tesca, ale pokud vím, je k zakoupení úplně všude :-)

      Vymazat
  11. Já už tu cizrnu musím vyzkoušet...:)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, chci se jen zeptat (omlouvam se, pokud to zde nekde je), jak presne delas ty ranni kase? Hadam ze instatni emco/cokoliv to nebude. Ja smichala jemne vlocky s tou nomina kasi, ale nejak to porad neni ono, ale susene mleko tam davat moc nechci... mas nejaky tip? dekuji B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dám si do misky cca 50g jemných vloček = 5 lžic (trochu je rukou ještě podrtím), přidám skořici, většinou lněné semínko (lžičku), rozmačkám půlku banánu (2. polovinu kladu až na hotovou kaši) a nakonec zaliju mlékem a vodou (dávám od oka, ale přibližně asi 200-250ml). Takto hotovou kaši pořádně promíchám a dám na chvíli do mikrovlnky. Většinou je dost řídká, takže horkou kaši zahušťuji Nominou = 1 lžíce maximálně (nejradši mám jáhlovou). Nakonec kladu banán a přidám cokoli, na co mám chuť. Oříškové máslo, posypu kokosem nebo oříšky. Doufám, že ti to aspoň trochu pomohlo. Hustotu kaše i její konzistenci má rád každý jinak...já upřednostňuji konzistenci jemnou a hustotu vyšší.

      Vymazat
    2. Super, pomohlo. Akorat mam ted obdobi, kdy nepodporuju mikrovlnky :D tak to se da ale tady nahradit horkou vodou treba :) Kazdopadne dekuji za vycerpavajici odpoved ;)

      Vymazat
    3. Směs zahřej na sporáku...horkou vodu používám (při vaření čaje/kávy toho využiju) a rozhodně to nestačí. Snad se povede, je to jen o cviku.

      Vymazat

© Veronika Duzi | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig