Minulý týden jsem dostala hroznou chuť na Šmakouna. Neměla jsem ho ani nepamatuju. O to víc mě potěšilo, že zrovna tento víkend byla akce ve Vitalandu, kde jsem si ho koupila s 20% slevou. A ne jednoho. Hned pět balení. Pro mě zatím novinkou byl Šmakoun s provensálským kořením. Když jsem přemýšlela, jak bych ho mohla upotřebit, napadly mě těstoviny s boloňskou omáčkou. To byl tedy záměr. Výsledek měl k omáčce daleko, ale chuťově se mi to nesmírně povedlo, proto se s vámi dělím o recept.
Ingredience:
1 střední (červená) cibule
1 velká mrkev
2 střední rajčata
trochu kečupu (slazený stévií), popř. lžíce rajčatového protlaku
1 lžička olivového oleje
sůl, pepř
koření dle chuti
...Já použila Fit koření, které teď naprosto zbožňuji. Zejména druhy jako je medvědí paprika, pikantní rozmarýn, divoké koření a bylinková směs.
70 g rýžové těstoviny (penne)
Postup
Těstoviny uvaříme dle návodu. Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a chvíli opékáme. Asi po minutě přilejeme trochu vody a cca 5 minut dusíme pod pokličkou. Jakmile mrkev změkne, přidáme rajčata a dalších 5-10 min dusíme doměkka. Poté přidáme trochu kečupu a dochutíme solí, pepřem a kořením. V průběhu můžeme trochu podlévat vodou, kdyby se směs připékala. Nakonec přimícháme na kostičky nakrájeného Šmakouna a můžeme spolu s těstovinami podávat.
...
Konzumujete Šmakouna jen tak nebo vymýšlíte recepty?
Budu ráda za doporučení.
#notsponsored
Mňam, vypadá to skvěle :) Šmakouna mám docela ráda, nejvíce asi ty štíhlé nudle.. A je fakt, že není cenově nejlevnější ,takže jej nekupuju často, a když už, tak asi nejvíce neochuceného a sama jej potom dochutím. Ty sladké jsem ještě stále neměla (ano, měla bych se stydět!), ale....věřím, že časem se k nim dostanu :D
OdpovědětVymazatNápodobně, taky kupuji jen v akci. Určitě ty sladké zkus. Jsou mé nejoblíbenější. Vždy si řeknu, že sním půl a pak do sebe tlačím druhou půlku :D
VymazatJá se přiznám, že se Šmakounem nemám ani maličkou zkušenost, jsem to ale pozadu :D Nějak jsem zatím neměla příležitost ho ochutnat! Recept vypadá skvěle, takže budu mít nejspíš brzy šmakounovou premiéru!
OdpovědětVymazatKristi, tak to zkus první ty sladké! Třeba švestku... ta je moje oblíbená. Z těch slaných pak doporučuji mexiko :)
VymazatŠmakouna jsem ochutnala jenom od kamarádky a je vážně dobrý, ale ještě jsem si ho sama nekoupila.
OdpovědětVymazatRecept vypadá báječně :) mám ráda takovéto jednoduché dobré recepty :)
Hmm...to vypadá chutně a jednoduše zároveň. Rýžové těstoviny i šmakouna můžu, takže super tip na jídlo :)
OdpovědětVymazatFitBlanka
jak už padlo, je šmakoun docela drahý, dovedete si to jídlo představit s něčím jiným? že bych tam hodila třeba bazalkové tofu? nebo to bude humáč? :D
OdpovědětVymazatUrčitě to bude dobré i s tofu :) jen bych ho asi nestrouhala, ale nakrájela na malé kostičky :)
Vymazat