pondělí 13. července 2015

Review: Semix - Instant oatmeals

Zpočátku jsem byla skeptická. Asi stejně jako vy, když čtete název článku. Instatní? A kaše? Proč bych si je kupoval(a), když si můžu během pár minut udělat vlastní, zdravější a dle svých chutí? To samé napadlo i mne. Pod pojmem instatní kaše jsem si vždy představila ty přeslazené pokusy nebo spíš hnusy, které obsahovaly více cukru než-li vloček, a ikdyž chválím všechny začátečníky, kteří se tímto pokoušeli o zdravé snídaně, nevím, zda-li nevýjde nastejno si dát ráno koláček. ALE pak jsem začala vcelku pravidelně používat instatní kaše od značky Nominal a do teď je svým klientkám doporučuji. Stále se však jedná o domácí kaše bez nějakých příchutí a příměsí. 
Když mě oslovila firma SEMIX, rozhodla jsem se nedělat předčasné závěry a prozkoumala jsem si složení jejich kaší. A byla jsem mile překvapena. Hodnoty víc než hezké, a tak jsem si řekla, proč je prostě nezkusit. Každé ráno snídám stejnou kaši a něco pro zpestření bych konec konců uvítala. 

Na začátku článku shrnu obecně mé pozitivní i negativní dojmy a pak se vrhnu na hodnocení každé kaše zvlášť. Testovala i mamča, takže přispěju občas i jejím názorem. A článek je poměrně dlouhý, proto si nejlépe uvařte kávu (popř. nějakou pořádnou kaši, pokud čtete článek ráno) a pusťte se do čtení.

Plusy

Jako pozitivní bych určitě uvedla hodnoty. Namátkově vyberu například ovesnou kaši - jablko skořice a vypíšu vám hodnoty na 1 porci (65 g):
Energetická hodnota: 995 kJ/238 kcal
Sacharidy: 46 g
Cukry: 17 g
Vláknina: 5,8 g
Bílkoviny: 4,9 g
Tuky: 2,4 g

Už na obalu výrobce klade důraz na vysoký obsah vlákniny: 8,9% a na obsah betaglukanů: 3,4%, což je právě rozpustná vláknina, která přispívá k udržování normální hladiny cholesterolu v krvi. 

Dalším pozitivním faktorem, který vyzní asi vtipně, ale mě opravdu překvapil je, že každá příchuť naprosto odpovídá výsledku. Určitě to znáte, že si něco koupíte např. s příchutí malin, ale těžko byste poznali, jestli jde opravdu o maliny nebo spíše jahody, natož abyste v daném produktu ony kousky ovoce lovili. Často se jedná o různé chemické příchutě, které nám to pravé potěšení mají pouze nahradit. To opravdu neplatí u těchto kaší. Vždy jsem byla příjemně šokována.Některé mi připomněly dokonce i dětská léta. Dále vůbec nebyly přeslazené jako např. kaše značky Bonavita, a to říká někdo, kdo nesladí kaše vůbec, čili třeba mamča by je uvítala mnohdy i sladší. Za pozitivum bych ještě určitě ráda zmínila to, že krabice (260 g) obsahuje 4 porce (4x65 g) = ks = sáčky, které tak prakticky využijete především na cestách. Ale o tom více na konci článku.

Mínusy

Za negativní bych asi označila pouze objem nebo-li množství kaše. Začnu tím množstvím. Každou kaši (snad kromě rýžové) jsem po prvním odzkoušení ředila navíc 20-30g vloček, aby mě dostatečně zasytila. Asi se jedná o individuální záležitost a věřím, že někomu by porce stačila, ale i mamča měla po kaších hlad mnohem dřív než když ji udělám svoji ovesnou (...aneb třikrát hurá! Po letech ji ochutnala a už skoro nic jiného nesnídá.). Samozřejmě nebudu lhát, svou roli hraje určitě i cukr, kterým já kaše doma nesladím. Většinou využívám pouze rozmačkaného banánu nebo mých oblíbených kapiček Flavdrops. 

A teď už ke konkrétním kaším. Seřadila jsem je od nejlepší po nejhorší, ale ani u jedné se nestalo, že by mi vyloženě nechutnala. Jak sama mamka vždy po ochutnání další kaše poznamenala: ,,Každá má něco do sebe." A je to opravdu o individuálních chutích, jelikož zatímco u mne jednoznačně zvítězila rýžová s malinami, mamka se zamilovala do ovesné - jablko se skořicí. 

A teď už tedy k samotným příchutím...


_______________________________________________________________

Malinová rýžová kaše

Rýžová kaše malinová
Tato kaše je vhodná pro celiaky a obecně pro lidi, kteří se z nějakého důvodu vyhýbají lepku. Já musím říct, že mě více než jen nadchla. Koupila jsem si už druhé balení. Není vůbec přeslazená, ba naopak je po malinách lehce nakyslá a jednoduše pro milovníka rýže jako jsem já je to nebe v puse. Mamča takovým fandou rýže není, a proto u ní tolik nezabodovala. Je to opravdu o preferencích každého. Maliny obsažené v kaši jsou lyofilizované (sušené mrazem), což mě mile překvapilo. A přesto, že miluji kaše pouze horké, právě tuto jsem si vychutnávala v teplých dnech hezky vychlazenou, jelikož chutná jako puding. Rýžové vločky samy o sobě si nekupuji a asi ani nezačnu. Pokud budu mít chuť na rýžovou kaši, koupím si jednoznačně tuhle. A opravdu chválím spojení malin a rýže. Lepší kombinaci bych asi nevymyslela.


Před uvařením... 
Po uvaření...
Brusinková ovesná kaše
Ovesná kaše brusinková
Na druhé vítězné místo se u mě řadí tato brusinková. Jak jsem na začátku zmínila, jedna z kaší mi připomněla dětská léta, a to právě tato. Kaše mi svou chutí totiž připomněla rýžový nákyp ze školní jídelny, který jsem si vždy alespoň třikrát běžela přidat. Oproti rýžové je určitě sladší, ale nic přehnaného. Brusinek je v kaši poměrně dost, což dost oceňuji, a moc hezky voní. 



Jablko se skořicí ovesná kaše

Ovesná kaše - jablko se skořicí
Na třetí příčku bych zařadila příchuť jablko se skořicí, které se konkrétně mamča mohla ujíst (že jsem ji málem nestihla sama otestovat). Asi poprvé musím říct, že se mi stalo, že něco s příchutí jablka nebylo plné skořice, vlastně jsem ji tam pořádně necítěla a sama si musela ještě přisypat. Kaše prostě voněla i chutnala dokonale po jablkách, a ačkoli to zní vtipně, mě to vážně překvapilo.

Čokoládová pohanková kaše

Pohanková čokoládová kaše
Opět kaše vhodná pro celiaky, bez lepku. Do teď jsem byla zvyklá pouze na pohankovou kaši od Nominal, a o to víc mě překvapila tato, jelikož výsledný produkt byl úplně jiný. Nominal je totiž v práškové formě a zde byly opravdu pohankové vločky, které jsem doposud nezkusila. Přiznám se, že obecně pohanka nepatří mezi mé nejoblíbenější přílohy, ale díky tomu, že kaše voněla i chutnala do puntíku jako Nesquik (nekecám!!), získala si mě! Sice chutná oproti ovesné nebo rýžové opravdu jak bych to řekla...prostě zdravě - pohanka je jedna ze surovin, která nechutná každému, ale ta čokoládová příchuť to vykompenzuje. 
Před uvařením... 
Po uvaření...
Ořechová ovesná kaše
Ořechová ovesná kaše
Jako předposlední, ale pro někoho by se mohla stát i vítěznou, řadím ořechovou. Co mě překvapilo, byla opravdu silná vůně oříšku, ale co mě naopak docela zklamalo bylo právě to, že kousky oříšků už se nekonaly. Na druhou stranu asi šlo ve výsledku o zachování přibližných hodnot jako u všech ostatních kaší, jinak si to vysvětlit neumím. Ale tuto maličkost si každý umí napravit sám aneb pár oříšků se doma vždycky najde.

Hrušková Ječná kaše

Hrušková ječná kaše
A jako poslední bych zmínila tuto ječnou kaši. Ječné vločky obecně moc v oblibě nemám a hrušky taky nepatří k mému nejmilovanějšímu ovoci. Ale to neznamená, že by mi vyloženě nechutnala. Možná bych ji ocenila spíše v podzimním období. Teď v létě dávám přednost spíše lesním plodům a tropickému ovoci.

Doporučení


Celkově hodnotím kaše opravdu pozitivně. Doporučila bych je lidem, kteří ještě nikdy kaše nesnídali a z nějakého (pro mě neznámého :-D) důvodu se bojí, že by jim nechutnaly. A pak bych je doporučila i takovým, kteří uvítají rádi změnu nebo mají v plánu odcestovat někam na dovolenou. Tam se sáček s instatní kaší, která je hotová do 3 minut (stačí zalít horkou vodou) opravdu sejde. Díky příchutím už neřešíte nějaké ovoce navíc nebo jiný "topiping", ale jak už jsem zmínila, v mém případě se nejedná o příliš sytou snídani, proto pro otesánky jako já doporučuji nachystat vydatnou svačinu popř. sníst kaše klidně dvě.


...


Už jste tyto kaše někdy vyzkoušeli? A jaký postoj máte obecně k instatním výrobkům? Já musím říct, že potravinový průmysl se vyvíjí a dává si opravdu pozor na to, co do výrobků dává, jelikož čím dál více lidí studuje etikety a zajímá se o své zdraví.



SHARE:

9 komentářů

  1. Jaké je prosím složení, je tam třeba cukr? snad jsem ho v článku nepřehlédla..jinak instantní věci moc nemusím..právě proto, že nezasytí, jak jsi sama psala..asi to bude vyšším GI :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je v nich cukr. Ale už chuťově odhaduji, že ne mnoho a i v hodnotách (+-15g z 50) to není nic hrozného. Samozřejmě instatní věc bych nedoporučovala na dennodenní používání, ale jak říkám na cesty nebo pro zpestření, proč ne :) A určitě máš pravdu, je to vyšším GI, ale kase je obecně na mě málo. Jsem zvyklá mít misku zaplněnou po okraj, což tady se jednalo tak o poloviční množství :)

      Vymazat
  2. Já instatní kaše používám spíš jako svačinu (a na to je ta porce až až - aspoň pro mne). Mám je v práci jako rezervu, když si nedonesu nic jiného a není čas skočit do kantýny (nebo si tam zrovna nevyberu). Kupuju si většinou Emco a přiznám se, že při letmém srovnání hodnot mi ten rozdíl nepřijde tak markantní, aby při občasné konzumaci stál za řešení. Pokud jsem se tedy nepřepočítala (ty máš hodnoty na porci, Emco na stránkách hodnoty na 100g, tak jsem musela oprášit tročlenku a procenta :-D)
    Nicméně Semix je zajímavý tip, příležtostně po něm kouknu a vyzkouším. Jablkovou se skořící mám nejradši, tak jestli je dobrá, mohla by mi taky chuntat. A láká mne i ta rýžová, protože maliny miluju...
    Máš potuchy, jak vychází cenově? (vím, že to byl test vzorků od výrobce, ale třeba sis všimla v krámě)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Emca jsem kaše neměla. Srovnávám pouze s Bonavita, kvůli kterým jsem se do dalšího nákupu instatních kaší nedokopala :-D A jinak každá fotka je v popisku doplněna o odkaz, takže tam najdeš i ceny :)

      Vymazat
  3. Včera jsem si zrovna koupila tu rýžovou, tak ji hned prubnu =) .... zalévala jsi ji mlékem nebo vodou? A opravdu je ta konzistence "rýžová"? Jendou jsem měla od mixit rýžovou a tu rýži jsem tam moc necítila a ani neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus! Tak ono ve složení je rýžová mouka a rýžové vločky, takže přesně tohle musíš očekávat. Konzistence je díky tomu hezky pudingová. A míchala jsem s vodou, mléko není vůbec třeba :-)

      Vymazat
  4. Já jsem kaše od této značky nikdy nezkoušela :) Dřív, když jsme ještě byla líná, jsem si pořád dělala tu od Emca (a říkala jsem si, jak jím zdravě :D ), ale pak jsem si začala dělat tu domácí a hned jsem se instantních vzdala :) Hlavně jde o to složení :) Ale je fakt, že když člověk nestíhá, tak se taková kaše hodí :) Ale je to pro mě moc malá porcička, spíše jako součást svačiny :D

    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Kaše od Smixu mě vždycky lákaly, ale nikdy jsem se nemohla rozhodnout, kterou koupit. Děkuju za review, láká mě ta brusinková ovesná :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dávám přednost domácím kaším, ale tyhle od Semixu a Nominal jsou fajn po ruce, když není čas, nebo jsem moc líná na vaření...od semixu jsem měla ječnou čokoládovou, mohla bych se jí užrat! Chutná jak krupička! Už stačí jen polít máslíčkem a vrátit se do školky :3

    OdpovědětVymazat

© Veronika Duzi | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig