úterý 23. prosince 2014

Christmas baking | Vánočka | Skořicový pletenec


Krásné vánoční ráno všem!

Ikdyž venku to spíš vypadá jako první jarní den, jsou Vánoce! A s Vánoci se pojí nejen hory cukroví, ale také domácí vánočka. Já letos pekla opět podle tohoto receptu  a troufám si říci, že se povedla ještě více než loni. Mnohem víc v troubě nabyla, je nadýchanější a ani letos se mi nerozjela - třikrát hurá! Tak já ji jdu teda spolu s čerstvým máslem a kakaem posnídat, a to spolu s dokonalým skořicovým pletencem, na který v článku také najdete recept.

Domácí vánočka


Budeme potřebovat:
600 g hladké mouky
140 g cukru krystal
250 ml mléka
30 g droždí (3/4 kostky)
2 vejce (1 na potření)
120 g másla
2 hrsti rozinek namočených v rumu
1 lžičku soli
špetku muškátového oříšku
kůru z poloviny citrónu
mandle 
60 g marcipánu nakrájeného na kostičky (já vynechala)
1 lžičku vanilkového extraktu
lžíci rumu

Postup:
Ohřejeme mléko a máslo rozpustíme. Asi 2 lžíce cukru (z odvážených 140 g) utřeme s droždím a přilijeme trochu teplého mléka. Necháme vzejít kvásek asi 10-15 minut na teplém místě. Mouku prosijeme do mísy, přidáme vejce, vlažné mléko a rozpuštěné máslo, kvásek a všechny ostatní ingredience. Pořádně propracujeme těsto, které se nelepí na okraje mísy a necháme ho kynout asi 3-4 hodiny, zakryté utěrkou. Poté vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a upleteme vánočku.
Upletenou vánočku necháme kynout na plechu vyloženém pečícím papírem dalších 30 minut. Mezitím rozehřejeme troubu. Vánočku potřeme vejcem, posypeme mandlemi a zpevníme ji špejlemi.
Pečeme prvních 7 minut v troubě rozehřáté na 200° C, poté vánočku obalíme alobalem, teplotu snížíme na 150° (nejlépe režim horký vzduch) a dopečeme asi dalších 40 minut.

Tip:
Těsto jsem nechala kynout 3 hodiny na kuchyňské lince.
Mandle jsem zamíchala do těsta a pár jich přidala i do pater při sestavování vánočky.


Skořicový pletenec

Skořicový pletenec je hrozně jednoduchý a ve výsledku sklidil možná ještě větší úspěch než vánočka. Protože prostě skořice! <3 Nakonec mi to nedalo a upekla jsem dva. Jeden jsem totiž ještě večer vezla bráchovi a jeho manželce, aby ho mohli ráno posnídat. Samozřejmě se do něj pustili hned, jak za mnou zavřeli dveře (:-D). 


Budete potřebovat:

Těsto:
380 g hladká mouka
1/2 lžičky sůl
150 ml mléko
20 g čerstvé droždí
1 ks žloutek
4-5 lžic třtinový cukr
40 g čerstvé máslo

Na plnění:
80 g čerstvé máslo
4 lžíce třtinový cukr
3 lžičky skořice

Postup:
Nejdříve si nechte, už tradičně, vzejít kvásek. Droždí rozdrobte do teplejšího mléka, přidejte špetku mouky a cukru. Díky teplejšímu mléku, vzejde kvásek rychleji. Někdo přidává i špetku soli, ale to nedělejte. Sůl zastavuje kvašení. Smíchejte všechny suroviny s moukou, máslo použijte roztopené. Tuhé, čerstvě vytažené z ledničky by se vám do těsta špatně zapracovávalo. Vypracujte vláčné a mírně lepkavé těsto. Pokud potřebujete přidat mouku, tak jen opatrně, chcete přece, aby to bylo poživatelné a nebyl z toho kus betonu. Na teplém místě nechte těsto vykynout, alespoň jednu hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Zatím si připravte náplň a smíchejte máslo, skořici a cukr. Tím pak budete těsto potírat. Jakmile máte těsto vykynuté, na vále z něj udělejte asi 0,5-1 cm tlustou placku. Tu pak potřete skořicovou náplní, trošku si nechte na závěr, kdy budete potírat už hotový pletenec. Těsto zabalte do roličky a nožem rozřízněte v půli. Pak otočte vzniklé dva kusy naruby a můžete začít plést do copánku. Klidně si s tím chvíli vyhrajte, ať je to lahodící oku. Konce potom spojte dohromady a zapleťte do sebe. A celé to lehce potřete zbylou skořicovou náplní. Teď důležitá věc, troubu si rozehřejte na maximálně 140 °C.



Dobrou chuť a veselé Vánoce všem!

SHARE:

8 komentářů

  1. Tie sa ti krásne podarili Veru, viem si predstaviť ako dobre chutili! :) Uži si poriadne vianočné sviatky :*

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná Vánočka :* my letos nemáme :(
    Šťastné a Veselé:*

    OdpovědětVymazat
  3. Tož ta vánočka je teda. A šťastné a veselé :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se ti povedla :) My tam dáváme vždycky strašně málo mandlí, ale za to jsou také opečené a křupavoučké :3
    Krásné Vánoce! :)*
    http://fitlucy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. téda, ta se ti povedla, máš můj obdiv!
    A také se připojuji, přeju nádherné Vánoce :) !!

    OdpovědětVymazat
  6. Skořicový pletenec :O Doteď si pamatuji, jak jsem si na něm jako malá ujížděla! Že bych opět zapla troubu..? :D
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  7. Dodatečně přeji krásné Vánoce a příjemné strávení svátků!:) Vánočka vypadá báječně, pořád hledám dobrý recept, všechny mi přijdou málo vláčné a měkké, proto mi více chutnají ty kupované:D
    Jinak pletenec určitě ukládám, jakmile je tam skořice, tak to můžu!! :D

    OdpovědětVymazat

© Veronika Duzi | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig